Tietotekniikka ja kodinkoneet


 

 
Tietotekniikka on kaupoissa merkittävässä roolissa kun ajatellaan mitä nykypoäivän ihminen kaupasta ostaa. Mutta melkeinpä suurempi rooli tietotekniikalla myymälöissä on kun ajatellaan kauppojen toimintaa suurempana kokonaisuutena. Tällöin puhutaan yleensä yritysarkkitehtuurista tai useammin käytetään termiä kokonaisarkkitehtuuri. Se on laaja-alainen kuvaus kaikesta yrityksen toiminnasta ja käsitteenä aika hankala selvittää. Aika hyuvin kokonaisarkkitehtuuri on määritelty sivulla coala.fi/palvelut/kokonaisarkkitehtuuri. Eli käytännössä kun yhdistetään informaatio, liiketoiminta ja it-arkkitehtuuri niin aletaan olemaan jyvällä. It-arkkitehtuuri on oikeastaan juuri sitä mitä sana pitää sisällään eli kauppojen tietotekniikka ja kuinka eri laitteet ja järjestelmät keskustelevat keskenään. Tuotteessa on viivakoodi, joka luetaan kassalla ja sitä kautta saadaan hinta, jonka mukaan otetaan maksu ja tämä tieto liikkuu it-arkkitehtuurin avulla kaupan järjestelmiin ja kirjanpitoon, josta sitä voidaan tutkia osana koko kauppaketjun toimintaa. Tähän oleellisesti liittyvä asia on prosessikuvaus, joka on osa prosessikehittämistä. Ensin tehdään prosessimallinnus, joka tuottaa prosessikuvauksen joko nykyisestä tilanteesta tai siitä tilanteesta, johon pyritään. Prosessikuvaus -aiheesta lisää coala.fi/palvelut/prosessikehittaminen.
Tietotekniikka-alan liikkeissä on muutamia huomionarvoisia asioita tuotesijoittelun suhteen. Kun menet ostamaan uutta tietokonetta tai älypuhelinta niin katsopa mikä näkyy kaikkein eniten: aivan, se ei ole mikään laite, vaan operaattori. Kun kysyt myyjältä jotain tai menet ostamaan tavaraa niin jossain vaiheessa tulee kysymys: - Onko liittymäasiat kunnossa ? Ottaisitko tästä uuden nettiliittymän, puhelinliittymän tai jonkun lisäpalvelun niihin ? Eli tietokoneen tai puhelimen myynti ei ole se pääasia.
Tai sitten jos kerrot, että liittymää et tarvi, pelkän puhelimen vain, niin mitäpä sitten tapahtuu? Aivan, armoton tarvikkeiden myynti on seuraava vaihe. Ymmärtäähän sen, puhelimissa on sen verran kova kilpailu, että katteet ovat pienet, usein jopa täysin olemattomat. Jollain se kauppiaan on tuloja käärittävä, joten autolaturia, hands free -laitetta ja varsinkin puhelimen kuoria aletaan kauppaamaan kovalla tahdilla. Ei siis riitä, että osat hyllystä vaikka uuden Huawei Honor 7 tai Samsung Galaxy J5 -puhelimen. Kyllä sinun pitää ostaa myös puhelimen kuoret niihin, jotkut kivanväriset tai hienolla kuvalla koristellut suojakuoret. Siitä kun vilkaiset vaikka valikoimaa, mitä löytyy Huawei Honor 7 Lite kuoret tai Huawei Honor 7 kuoret -tarjonnasta, niin kyllä on kaikenlaista tarjolla. Eikä varmasti jää yhtään huonommaksi valikoima jos tähtäimessä ovat Samsung Galaxy J5 kuoret tai Samsung Galaxy J5 2016 kuoret. Ja niistä kun olet selvinnyt niin sitten pitää varmastikin ostaa vielä varavirtalähde, jos vaikka sattuu akku loppumaan juuri kun olet autiolla saarella.
 

 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2005-2016 Yhteystiedot: OM HS Pto Suomi | omhspto@omhspto.com